Ik ben de machtigste van de woonplaats, Ede in dit geval. Jaah, het is maar dat je het weet. Iedere naam heeft een betekenis. Weet jij wat die van jou is? Sommige ouders kiezen de naam voor hun kinderen gewoon uit op dat ze hem leuk vinden of omdat het in de familie zat zoals bij mij. Maar andere ouders kiezen de naam voor hun kind heel bewust omdat ze hem of haar iets willen meegeven, iets over hen uit willen spreken. Ik wil je in deze overdenking meenemen in een kort verhaal van iemand die een naam kreeg die wat minder positief was.

Rust
Neem voor je de Bijbel opent even wat rust, probeer gewoon even te zijn. Misschien roept de betekenis van je naam al allerlei reacties bij je op. Laat het gewoon even liggen, positief of negatief, jij bént en dat is genoeg. Nodig daarna God uit door een kort gebed, vraag hem jou te leiden in deze tijd samen en vraag of Hij je vandaag iets wil vertellen.

Lezen
Ik wil een vrij korte tekst met je lezen, eentje die weggestopt is tussen een enorme opsomming van namen. Ik werd er op gewezen tijdens mijn eerste Heartbeatweekend en wil hem nu ook graag met jou delen. 1 Kronieken 4:8-11

Overdenking
Deze tekst, hoe klein ook, heeft voor mij twee boodschappen. Aan de eerste zijn we al een beetje begonnen. Jabes betekent Smart, hij is met pijn ter wereld gebracht en dat moet hij de rest van zijn leven met zich meedragen. Vooral in die tijd was de betekenis van je naam belangrijk, wij moeten het opzoeken op Google, maar ik heb zo’n idee dat de mensen toen het gewoon uit hun hoofd wisten. De vraag die nu bij mij opkomt is: “hoe belangrijk is een naam?” Ik wil er niet te licht over doen, het is toch het woord wat mensen gebruiken om aan jou te refereren, jouw identiteit in één samenraapsel van klanken. Tegelijk, what’s in the name? Sommige mensen kunnen zoveel waarde aan de betekenis van hun naam hechten dat het hun hele leven beïnvloed. Dat is leuk als het positief is, maar wat als Jabes dat deed? Ik geloof dat je jouw lot in eigen hand kan nemen, dat je niet hoeft te luisteren naar dat wat mensen over jou zeggen, het vooroordeel dat ze over je hebben. En dat doet Jabes, wat mij brengt tot de tweede boodschap van dit kleine verhaal. Jabes vraagt aan God om hem rijk en gelukkig te maken en hem te beschermen tegen ellende en pijn (lees, smart) en God doet wat Jabes vraagt. Hij doet het gewoon! Hij zegent Jabes en beschermt hem zelfs tegen dat wat door zijn naam over zijn leven is uitgeroepen. Jabes vraagt en God geeft. Was Jabes een bijzondere man? Ik heb geen idee, vast op zijn eigen manier. Maar niks wijst erop dat Hij een speciale voorkeursplaats had bij God, hij vraagt het gewoon. Nu durf ik niet te zeggen dat wanneer jij hetzelfde doet je zomaar alles zult krijgen. Toch denk ik dat dit verhaal er staat met een reden, namelijk dát je hem gewoon mag vragen. Waarom niet?

Wat betekent jouw naam? Wat wordt er over jou gezegd?
Wat doet dat met jou? Hoe ga je hier mee om?
Wat betekent het voor jou dat God hier iemand gewoon geeft waar hij om vraagt?
Wat kun je leren van Jabes?

Bidden
Leg je gedachtes en ontdekkingen voor aan God, ga met Hem in gesprek. Pak hierbij ook een moment van rust en ruimte om naar Hem te luisteren. En… vraag hem, gewoonweg, vraag hem, Hij wil het je geven.

Toepassen
Ik weet niet of je trots bent op de betekenis van je naam, maar ik weet dat je trots mag zijn op wie jij bent. Jij geeft jouw naam betekenis gewoon door jezelf te zijn. Schrijf je naam op een papier en schrijf daaromheen alle positieve eigenschappen van jezelf. Dat is de betekenis die jij geeft aan je naam voor anderen.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: