Okee, tijd maken voor God, dan kun je dat ook weer van je lijstje strepen. Grote kans dat er nog een hoop andere dingen door je hoofd schieten waar je aan moet denken en die je nog moet doen. Maar ik nodig je uit om even te gaan zitten en met mij mee te denken over mijn favoriete tekst uit mijn favoriete Bijbelboek. Misschien lijkt dat nu nog een tijdverspilling, maar wie weet kijk je straks heel anders naar je to-dolijstje.

Rust
Begin met tot rust komen, als er veel gedachten door je hoofd blijven spoken schrijf ze dan op een papiertje, straks heb je daar weer tijd voor. Adem eens rustig in en uit en richt al je aandacht daar op, gewoon even zijn, gewoon even ademen. Adem als het ware in een rondje: adem in en ga zo van beneden naar boven aan de linkerkant. Houd even je adem vast op het hoogste punt. En adem dan uit van boven naar beneden aan de rechterkant. Doe dit tot je je rustig voelt. Vervolgens is het goed om God uit te nodigen. Vraag Hem jou te leiden in deze tijd die jullie samen doorbrengen en vraag of Hij je iets duidelijk wil maken.

Lezen
De tekst die ik met je wil lezen komt uit Prediker, yes die depressieve gast die het steeds heeft over lucht en leegte. Maar het is mijn favoriete boek, dus lees de tekst rustig door, nog even zonder oordeel, laat het gewoon op je af komen en lees het misschien zelfs een tweede of derde keer.
Prediker 3:1-15

Overdenking
Met name vers 1-8 vind ik intrigerend, een klein kunststukje over een dagelijks maar ongrijpbaar begrip als tijd. Tijd op zichzelf vind ik heel intrigerend, het kan snel gaan of langzaam, er zijn verschillende theorieën over zoals Kairos en Chronos, tijd als lineair of als steeds herhalend. We zouden het willen beïnvloeden, schrijven verhalen over tijdreizen, maar krijgen er geen grip op. En in de context van Prediker die het heeft over “iedereen gaat dood” en vertelt “over 100 jaar kent niemand jou meer, maar de bergen en de zee zijn er nog steeds,” maakt een begrip als tijd dat ik me heel klein voel. Ik voel me soms heel benauwd over het feit dat ik over een halfjaar niet meer op de CHE rondloop, wat dan? De toekomst, verandering, het lijkt zo overweldigend. Als ik dan deze ritmische woorden lees maakt me dat rustig, plaatst me in een veel groter perspectief: Voor alles is een tijd en God houdt het in Zijn hand.

Waar denk jij aan bij tijd?
Denk eens na over de tijd waar jij in zit. Hoe zou je deze noemen? Wat betekent dat voor jou? Waar zou je heen willen? Kun je dat in Zijn hand leggen?

Ik kan me soms zo ongelofelijk druk maken, over alles wat ik nog moet doen en wil bereiken. In het tweede stuk tekst zet Prediker ons als het ware stil. Rust, ik weet dat het een oplossing zou zijn voor veel van mijn problemen. Maar heel eerlijk, als ik dan vakantie heb, weet ik niet eens zo goed hoe ik dat moet doen, ontspannen. Ik ben zo gewend geraakt aan het doorrennen in deze tijd, dat ik vaak niet weet hoe ik moet stoppen.

Hoe is dat voor jou?
Ik weet niet hoeveel moeite het jou kostte om hier rustig te gaan zitten, maar kijk nog eens naar je to-do list. Lukt het je om niet in paniek te raken en het te relativeren zoals prediker dat kan?
“Wat bereik je met tobben en zwoegen?” Wat vind je ervan dat Prediker dat zo zegt? Een beetje te makkelijk? Wat zou hij ermee bedoelen?

Bidden
Leg je gedachtes en ontdekkingen voor aan God, ga met Hem in gesprek. Pak hierbij ook een moment van rust en ruimte om naar Hem te luisteren.

Toepassen
Wat kun je de komende week doen met wat je hebt geleerd? Maak een kleine reminder voor jezelf, schrijf bijvoorbeeld boven je to-do list of in je agenda: “Voor alles is een tijd.” Gebruik het als mantra door je week heen en ontdek hoeveel rust dit geeft in plaats van je normale gejaag en getob.

Voel je vrij om op Facebook te delen wat je vond van deze overdenking, wat je hebt geleerd of meegemaakt. Of misschien heb je nog wel een vraag waar iemand anders je mee kan helpen? Als Sik willen we er voor elkaar zijn en met elkaar meedenken. Wie weet kan jij weer een andere Sikker inspireren of ontdek je een andere invalshoek door wat anderen delen over hun #QualityTime met God.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: