Ik loop winkel in, winkel uit en ben op zoek naar een bepaald kledingstuk. Overal waar ik kom, knalt de hippe muziek van tegenwoordig uit de boxen. Als ik langs de winkels loop, klinken de liefelijk (ahum) geluiden boven mijn hoofd en schreeuwt uit elke winkel weer een andere artiest mij toe. Eigenlijk houd ik helemaal niet van shoppen en het verplicht moeten luisteren naar deze herrie (tsja, sorry, smaken verschillen…) maakt het er niet beter op. Herrie, muziek, liefelijke klanken of hoe je het ook maar wil noemen… Niet alleen tijdens het shoppen moet ik eraan geloven. Waar ik ook kom, altijd is er wel geluid. Is het niet van muziek, dan zijn het wel de duizend stemmen van mensen om mij heen, is het niet de stemmen van die mensen, dan is het wel het ronken van vervoermiddelen, is het niet daarvan, tsja, dan zijn het wel weer andere apparaten die geluid maken. En als ik dan even op een plek ben waar niets en niemand mij kan storen, dan zorgen de stemmen in mijn hoofd (ik bedoel mijn gedachten) er wel voor dat ik naar hen luister.

Stilte… Rust… Waar kan ik het nog vinden? Wanneer is het nou eindelijk eens stil? En dan heb ik het even niet over de vogels die we nog weinig horen fluiten, het ruisen van de wind in de bomen en het geluid van kabbelend water. Nu heb ik het over èchte stilte.

Stil. Ben jij nog weleens stil? En sta jij nog weleens stil? Stilstaan bij het leven, bij jóuw leven. Waar leef jij voor? Wat dragen jouw dagelijkse bezigheden toe aan je dromen voor jouw toekomst? Naar welke stemmen luister jij? De stemmen van de maatschappij, de grote menigte? Die van je familie of vrienden? Die van jezelf? Of die van God? Het hoeft niet zo zwart/wit te zijn, hoor. Ze kunnen ook allemaal overeenkomen met elkaar. Maar toch… Waar luister jij naar? Stilstaan. Stil zijn. Het zet je even met beide benen op de grond en laat weer even de essentie van je leven zien. Maar hoe doe je dat?

Het kan nogal moeilijk zijn om in de drukte, hectiek en herrie van alledag een moment van stilte te vinden. Wat mij helpt om af en toe stil te staan is geïnspireerd te worden door Switch to Silence. De twee vrouwen die dit hebben opgezet, bezitten een website, Facebookpagina, Instagram en nog meer en sturen ook af en toe mails als jij je daarvoor aanmeldt.

Ik wil je uitdagen om deze week eens te kijken op hun website of de andere vormen van social media die zij gebruiken. Houd je van Pinterest? Of kijk je graag op Facebook? Zoek Switch to Silence daar eens op. En laat je inspireren door wat zij proberen over te brengen. Laat hun ideeën tot je doordringen. En vooral: wees gewoon even stil deze week. Dat kan vijf minuten op een dag zijn. Of op één dag een uur. Kies vooral de vorm die bij jou past en waar jij zin in hebt!

Terwijl ik door de winkelstraat loop en alle audiovisuele prikkels mijn oren binnendringen, neem ik mij voor straks thuis te luisteren naar muziek van mijn eigen smaak. Ohnee, wacht… Ik kies ervoor straks even stil te zijn…

silenceweb
bron

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: