Witte donderdag, de dag voor Goede Vrijdag waarop we het laatste avondmaal herdenken, althans, dat zegt Wikipedia. Ja, ik moest het opzoeken, want voor mij betekent het al zo’n zes jaar iets heel anders: The Passion! Je houdt er van of niet, maar het grootse TV drama weet mij toch ieder jaar weer op een manier te raken. Ik houd ervan dit epische verhaal uitgespeeld te zien in deze tijd, op deze manier komt het voor mij tot leven en dat maakt indruk. Het is een taal die heel erg bij mij past en hoe mooi is het dan dat God het niet schuwt dit te gebruiken.

Er zijn veel nummers waar ik van kan genieten om de beleving van het verhaal. Maar ik kijk ook vaak naar de nummers op een persoonlijk level, waarbij het enigszins loskomt van het verhaal en gaat over mijn relatie met God en Jezus. Niet zo gek, want al vergeten we het soms, het is een verhaal van mensen zoals wij. Daarom wil ik een paar van mijn meest geliefde nummers door de jaren heen met jullie delen.

Do – Altijd wel iemand.
Dit was de eerste Passion, alles was nog nieuw en shiny en ik was direct verliefd. Met name door dit nummer dat voelde als een soort duet tussen mij en God. Er ís altijd wel iemand die meer met God bezig is dan ik en zelfs een heleboel mensen die veel beter naar Hem luisteren en alles voor Hem over hebben. Maar toch vertelt Hij mij door dit nummer dat Hij alles voor mij overheeft en mij rust wil geven om mijzelf te zijn, hoe vaak ik ook vlucht.

Jim & Renee – Ken je mij
Dit vind ik zo’n ontzettend mooi nummer, het resoneert en is puur. Ik heb lang het gevoel gehad mezelf te moeten duiden, in een hokje te moeten stoppen. Maar dat is niet belangrijk, Jezus kijkt verder dan deze hokjes en ként mij. Sterker nog, lang was hij de enige die wist hoe ik me daadwerkelijk voelde. “Ben jij de enige voor wiens ogen niets is verborgen van mijn naaktheid.” Zelfs toen ik worstelde met mijn identiteit en niet meer wist wat waarheid was kende Hij mij. Als ik hem vroeg of Hij mij kende omdat ik mezelf even niet herkende en misschien wel bang was voor Zijn antwoord, ketste Hij de vraag terug: “Ken je mij? Ik heb alleen maar liefde voor jou.”

Jim de Groot – Opstand
Soms zet je stappen in geloof, identiteit en leven die eng zijn, groots maar nodig. Althans, die stappen heb ik gezet. Er zit op dat moment een spanningsopbouw in je leven. Alles leeft er naar toe, het is onvermijdelijk en bijna groter dan jijzelf. Die opbouw komt terug in dit nummer waarbij Jezus ook voor een grote verandering staat. Het is episch, maar kan je plots terugbrengen naar die zachte angst waarin je vooral hoopt dat er iemand “wakker” is als het begint. Ik heb nooit aan een kruis hoeven hangen, Goddank, maar toch voelt dit nummer herkenbaar in zijn grootse opbouw en kleine hopen.

Jon van Eerd – Recht in de ogen
Dit nummer vind ik vooral krachtig omdat het zo actueel is en ik geloof wat hij zingt. Soms vliegt alles wat er in de wereld gebeurt me naar de keel: kortzichtige haat, aanslagen, Trump. Maar juist dan moeten we om ons heen kijken en beseffen: “Wij zijn er ook nog.” Wij kunnen het verschil maken doordat wij elkaar wél in de ogen kunnen zien ondanks onze verschillen. Zij kunnen ons nooit in hen veranderen.

Judas
Als ik een Passion-afspeellijst zou maken zou deze verder grotendeels bestaan uit nummers van Judas en zijn duetten met Jezus. Ik heb namelijk een fascinatie voor Judas. Misschien schrik je daarvan, maar ik ben van mening dat hij misschien nog wel het meeste mens is in de hele Bijbel. De manier waarop hij teleurgesteld is in Jezus en daarmee worstelt maakt dat ik mezelf vaak herken in Judas. Ik heb veel ruzie met God en door middel van deze nummers kan ik dat er geregeld naar Hem uitzingen. Margherita, Donker Hart en Demons mogen dan zeker niet ontbreken.

Ik ben heel benieuwd welke nummers mij dit jaar zullen verrassen. Welke nummers zijn voor jou extra speciaal?

Bron foto – Willem Jan de Bruin

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2021 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: