“Wat blijft er over als ik al het zand wegblaas?” Afgelopen zomer stelde ik mijzelf deze vraag. De maanden daarvoor had ik alles wat ik dacht te weten bestookt met vraagtekens en genoot ik van een verzand geloof. Ja, ik genoot, want ik denk nog steeds dat vraagtekens meer waard zijn dan antwoorden. Wel met de voorwaarde, dat je er iets mee doet. Toch, zoals je misschien wel gewend bent van zand begon het te kriebelen en te schuren. Op het moment dat je alles betwijfeld is er nog maar weinig om aan vast te houden. Nu ik enkel nog zand over had in mijn geloof nadat ik alles had laten instorten, was het misschien tijd om iets nieuws te bouwen. Een simpel, maar stevig fundament waar ik aan vast kan houden ten midden van mijn geliefde zand.

Om dit visueel te maken ben ik aan de slag gegaan met lego bricks, althans, alvast in mijn hoofd. Het duurde even voordat ik mijn handen wist te leggen op echte gele, rode, blauwe lego stenen. Op iedere steen schreef ik een woord dat van belang was voor mijn geloof en ik niks aan af kon doen, daarop wilde ik mijn geloof bouwen.

Jezus
Dit klinkt misschien als een ontzettend cliché, maar geen zorgen, de volgende woorden zijn niet ‘Vader’ en ‘Heilige Geest.’ Jezus is voor mij de afgelopen tijd een sleutelfiguur geworden. In mijn minor heb ik naar veel verschillende religies en overtuigingen gekeken, maar hoe mooi ze ook waren, ze miste altijd één ding. Zelfs al doet de kerk voor mij af, Jezus blijft staan. Uiteindelijk kies je een geloof of religieuze beweging niet voor de rituelen maar voor de bron. Zijn beweegredenen, Zijn kijken naar de wereld die zo compleet anders is en Zijn openheid voor iedereen zijn misschien niet tekenend voor de kerk en de rituelen van het christendom, maar wel voor een geloof in Hem. Alles wat ik zoek: rust, nuance, identiteit, beleving, het zit wel in Hem. Iemand vertelde mij rond de herfst over filosoferen met Jezus en voor het eerst sinds lange tijd klonk dat als een relatie die ik heel graag aan wilde gaan. Samen nadenken en weer tot nieuwe inzichten komen, dat lijkt me tof.

Agape
Ook zo’n stoffig christelijk woord… maar hold your pony, dit ene woord vat bijna de hele Bijbel samen en fungeert als antwoord op al je problemen. Ok, dat klinkt als een soort goedkoop marketingpraatje, maar Paulus zegt dat alle geboden kunnen worden samengevat in ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ De liefde berokkent uw naaste geen kwaad, dus de wet vindt zijn vervulling in de liefde. In de grondtekst gaat die over agape, het soort liefde dat uit is op het beste voor de ander. Niet makkelijk, maar wanneer je hier uit leeft, zal je automatisch altijd het goede doen. Eigenlijk zouden we alle regels en discussies die we hebben in de kerk hier op moeten baseren. Ik denk dat we dan van en hoop onenigheid en valse thema’s af zijn.

De derde steen
Voor een stevig fundament ben ik eigenlijk nog opzoek naar een derde steen, maar ik heb nog geen woord kunnen vinden waar ik eenzelfde connectie mee heb als de voorgaande. Nu kun je twee lego steentjes ook op elkaar zetten, maar een derde leek me net iets steviger. Ik heb gedacht aan een woord als ‘talent,’ maar dat klinkt wat oppervlakkig en klein. Het moet gaan over een diepere vorm van “zijn,” alles wat God in mij heeft gelegd, een plan mee heeft en van houdt. Tot nu toe komt dit nog uit op ‘identiteit,’ maar ik weet niet of ik daarmee tevreden ben. Dus wie weet vind ik het later, of nog mooier, vindt het mij. I’m still under construction.

En nu jij! Wat zijn de lego bricks van jouw geloof? Maakt het concreet, dit hoeft niet per se op lego steentjes maar schrijf het eens op. Wat is het fundament van jouw geloof? Dit mogen ook meer dan drie woorden zijn, misschien is jouw geloof wel een machtig bouwwerk. Probeer het eens te bouwen en maak zo visueel voor jezelf wat voor jou belangrijk is en waar jij je aan vast houdt. Eventueel is dit ook leuk om samen met je kring te ontdekken en te bouwen met echte legostenen.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: