Jozef en zijn bontgekleurde jas, wat een machtig mooi verhaal is dat. Ondanks wat ups en downs weet hij het te schoppen van irritante herdersjongen naar rechterhand van de farao. Daarmee verdient hij een plek in het meest gelezen en gestolen boek ter wereld. En is hij ook nog eens een inspiratie voor een vrolijke musical, duizenden jaren nadat ze zijn botten in het beloofde land hebben begraven. Toch wil ik even terug naar het begin van zijn glanzende carrière.

Rust
Waarschijnlijk zit je tot je oren in het opstarten van jouw carrière, of te wel, heel veel schoolwerk. Laat het even los en kom tot rust bij Hem, wie weet biedt dat wel nieuwe carrièreperspectieven. Als je dit moeilijk vindt, schrijf dan alles wat in je hoofd zit even op een papiertje, dit is er later ook nog. Nodig vervolgens God uit om deze tijd met jou door te brengen en vraag of Hij tot je wil spreken.

Lezen
In de eerste kringavonden van de talentenkring heb ik dit verhaal gelezen en nu wil ik het graag met jullie delen. We gaan terug naar waar het allemaal begon voor Jozef, vlak nadat hij een prachtige gekleurde jas kreeg van zijn vader. Genesis 37:5-11.

Overdenking
Wat een ontzettend irritant joch moet die Jozef zijn geweest, dat wordt al verteld in het tweede vers waar staat dat hij constant zijn broers verklikte. En nu heeft hij nog dromen ook. Ik dacht altijd dat het nogal stom was van Jozef om zijn dromen te vertellen aan zijn familie. Houd gewoon je mond en wacht tot er vanzelf iets gebeurt, maar loop er niet zo ontzettend mee te koop. Maar stel nou dat hij dat inderdaad had gedaan… de meeste dromen zijn bedrog, dat zou ook dan weer gebleken zijn. Essentieel voor het verhaal is juist dat hij zijn dromen vertelt en zijn broers zo’n hekel aan hem krijgen dat ze hem verpatsen aan de eerste groep handelaren die voorbij komt. Niet de meest makkelijke start, maar hij is op weg. Doordat hij zijn dromen niet voor zichzelf houdt zet hij zijn toekomst in gang. Ook nu wordt dromen vaak afgeraden, je kan maar zo teleurgesteld raken, doe maar normaal. Toch geloof ik dat dromen super belangrijk zijn, hier begint het. God legt een verlangen in je hart en daar mag je iets mee doen. Maar om dit te ontdekken moet je durven dromen en hier ruimte aan geven door het te delen met de mensen om je heen. Laat je droom bestaan!

Wat zijn jouw dromen? Durf jij ze te vertellen aan de mensen om je heen? Doe het! Het is super eng en misschien zal niet iedereen in je omgeving er even blij mee zijn. Maar zoals je ziet: wanneer je iets wilt bereiken begint het bij dromen en deze delen, met God en met de mensen om je heen. Droom groots en je zult versteld staan van wat je kan bereiken.

Bidden
Leg je gedachtes, ontdekkingen, maar vooral je dromen en twijfels daarover voor aan God. Ga met Hem hierover in gesprek en pak hierbij ook een moment van rust en ruimte om naar Hem te luisteren.

Toepassen
Vertel de komende week aan zeker twee mensen in je omgeving over jouw dromen. Dit is misschien spannend, maar begin gewoon met te vragen waar zij van dromen. Gegarandeerd een leuk gesprek. Maak eventueel ook je droom visueel door hem uit te tekenen en hang hem op of stop hem in je agenda ter herinnering en motivatie. Dromen mogen zich ontwikkelen over de tijd, dus kijk er later weer opnieuw naar om te zien wat je nu zou veranderen met wat je in de tussentijd hebt ontdekt en geleerd.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: