Hoe zou het evangelie vorm gegeven zijn als Jezus nu geleefd had?

Jezus was een man van zijn tijd, met zijn eigen heldenverhaal. De keizers hadden hun eigen evangelie en iedereen mocht of moest weten wat ze gedaan hadden. Wat als de eerste kerk nú was. Hoe zou het evangelie samengesteld zijn? Zouden ze nadat Jezus opgevaren was naar de Hemel al zijn uitgeschreven preken, al zijn ingesproken teksten en alle beelden van zijn leven achter elkaar plakken? Hoe zou dat er dan uitgezien hebben? Alles letterlijk uit eerste hand geschreven? Oké, misschien geciteerd en enkele eigen visies van de Apostelen, maar toch. Hoe zou het zijn geweest als Jezus had geleefd tijdens de revolutie van Samsung star tot Appel Iphone X? Hij was het die de sterren maakt en tjaa met appels was er ook iets, maar hoe zou het zijn geweest? De foto op de bruiloft was wazig geweest, een beetje pixelig. De genezing van de blinde was al beter zichtbaar geweest en we hadden eindelijk geweten wat Jezus op de grond schreef toen Hij de mond snoerde van alle mensen die de overspelige vrouw wilden stenigen.

Was het een soap geworden? Was het een film geworden? Of toch meer een meeslepende serie, waar je dan voor je gevoel zo enorm lang op moet wachten voor het nieuwe seizoen komt? Tegenwoordig kijken we zo een hele avond Netflix, of Popcorn time voor de arme student. We worden overladen door ideale beelden en een warm gevoel. Even vergeten we de ellende en eenzaamheid van onszelf doordat anderen nog meer ellende hebben, of door het feit dat ze het allemaal zo fijn hebben. Ik vraag mij af hoe de serie van Jezus leven zou zijn. Ik weet oprecht het antwoord niet, en ik wil ook niet een soort suggestie doen. Het zou alleen allemaal zo anders zijn geweest. Waren lazarus en het dochtertje van Jaïrus wel echt dood? We hadden het geweten. Was het echt direct na de woorden van Jezus stil op het meer? We hadden het geweten!

Dit is wat ik dacht. Ik baalde echt dat Jezus niet nu gekomen was, dan had iedereen geloofd! Toen dacht ik nog even dat God expres het jaar 0 had uitgekozen, vanwege het gebrek aan techniek. Daarna relativeerde ik mijzelf. Alles wat we zien relativeren we. Wat we zien doet gekke dingen in ons hoofd. Wat nep is, zien we aan voor echt. Wat echt is, zien we aan voor nep. Ik zie een serie en het doet mij rot voelen, want zij hebben een ideaal leven. Ik zie het nieuws en het doet mij weinig tot niks. Geloven zou niet makkelijker zijn als Jezus nu zou leven, ook niet voor de generaties na ons. We hebben het namelijk nog niet eens gehad over fotoshoppen, animatie of filmbewerkingen. Geloven in God blijft geloven in iets ongelofelijks, geloof ik.

Overdenking door Jeroen Stomphorst

© 2021 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: