Ik ben nu al trots op je! Niet alleen heb je besloten vandaag de Bijbel open te slaan en tijd door te brengen met God, je bent ook nog eens je bed uitgekomen. Je hebt misschien iets gegeten, je gedoucht, aangekleed en wie weet wat nog meer. Zelfs al lijkt dat weinig tot niks, of was je zelf niet helemaal tevreden vandaag, deze op het eerste oog kleine dingen zijn veel groter dan je denkt.

Laten we beginnen met tot rust komen. Ga zitten en haal eens diep adem en blaas alle frustratie en negativiteit die je mogelijk vandaag opgedaan hebt uit. Heb je “the Help” gezien? Dan ken je vast de volgende quote: “You is kind, you is smart, you is important.” Zeg het maar eens een paar keer tegen jezelf. Eigenlijk zouden we allemaal zo’n eigen mantra moeten hebben, wat zou er in de jouwe staan?
Als je zo tot rust bent gekomen is het tijd om God uit te nodigen. Vraag Hem jou te leiden in deze tijd die jullie samen doorbrengen en vraag of Hij je iets duidelijk wil maken.

Lezen
Vandaag wil ik een tekst met jullie delen die voor mij heel belangrijk was en is. Het gaat over Elia en we pakken het verhaal op vlak nadat God heeft laten zien hoe machtig Hij wel niet is met een groots vuur uit de hemel en daarna een hoosbui na lange droogte. Lees de tekst rustig door, nog even zonder oordeel, laat het gewoon op je af komen en lees het misschien zelfs een tweede of derde keer.
1 Koningen 19:1-13

Overdenking
Vers 1-9. “Doe eens even normaal, Elia, kom op.” Een paar dagen geleden liet God nog zijn grootsheid zien en nu zit Elia er helemaal doorheen. We vinden dat misschien een beetje eng of naar om te benoemen, maar Elia wilde eigenlijk het liefste dood. Misschien is dat herkenbaar, misschien ook wel helemaal niet, maar we kennen allemaal die dagen dat je misschien wel liever in bed zou blijven liggen. Het is buiten donker en koud, nog veel te vroeg, je hebt een zware dag voor de boeg, voelt je onzeker of het wil gewoon allemaal niet meer zo lukken. Deze situatie is voor God niet te min, maar staat gewoon in de Bijbel. Het meest opvallende in dit stuk vind ik de reactie van God: “Eet wat.” Niet: “hee slappeling, ik heb net nog voor jou vuur uit de hemel gegooid, sta op, ik heb een opdracht voor je!” Nee, gewoon eten, drinken en slapen, God begon bij de praktische hulp die Elia op dat moment nodig had. Elia onder zijn braamstruik leerde mij om zelfs in tijden dat het minder gaat, als eerste goed voor mijzelf te zorgen. Eten, drinken, slapen, ook al ben je geneigd juist dat te laten versloffen. Als de winter mij te donker is, dan is dit hoe ik uit mijn bed kom: “eerst maar meer licht, dan de rest, maar eerst meer licht” ik zing het voor mijzelf en doe het licht aan. Wat dat betreft hang ik van liedjes en zinnetjes aan elkaar. Maar het helpt.

Wanneer voel jij je als Elia? Hoe praat jij tegen jezelf als het even wat minder gaat? “Slappeling! Je moet…”? Wat vertelt het jou hoe God omgaat met Elia? Maakt het een verschil?

Vers 9-13 Het gaat verder wanneer Elia bij de berg is aangekomen, het klinkt als een verhaal voor kinderen. Was God in de storm? Nee God was niet in de storm. In de aardbeving? Nee God was niet in de aardbeving. We kennen allemaal de God in de Bijbel die machtig is, Hij heeft notabene het vorige hoofdstuk zichzelf nog kenbaar gemaakt door vuur uit de hemel. Toch kiest God ervoor om zich nu kenbaar te maken in een ademloze stilte, een zuchtje wind. Moet hij juist nu niet aan de depressieve Elia zijn kracht laten zien? Ik geloof dat dat weleens teveel had kunnen zijn voor Elia en God er juist daarom voor koos op deze manier tot hem te spreken. Opnieuw laat God zien dat Hij weet wat jij nodig hebt.

Hoe spreekt God tot jou? Maak het concreet. Past dat bij wie jij bent?
Wat vertelt dit verhaal over God? Wat betekent dat voor jou?
Nu je meer weet over de praktische en gevoelige kant van God, kun je Hem met terugwerkende kracht aanwijzen in je leven?
Wat denk je dat God jou wil vertellen door deze verhalen heen?

Bidden
Leg je gedachtes en ontdekkingen voor aan God, ga met Hem in gesprek. Pak hierbij ook een moment van rust en ruimte om naar Hem te luisteren.

Toepassing
Wat kun jij de komende week doen met wat jij hebt geleerd? Zoals ik al vertelde heb ik verschillende stukjes tekst die ik tegen mijzelf zeg om mezelf op gang te helpen. Is er iets waarvan je denkt dat God dat elke dag tegen jou wil zeggen? Iets wat jou in een bepaalde situatie gaande kan houden of leert positiever te denken over de situatie of over jezelf? Schrijf of zoek zo’n eigen quote.

Voel je vrij om op Facebook te delen wat je vond van deze Bijbelstudie, wat je hebt geleerd of meegemaakt. Of misschien heb je nog wel een vraag waar iemand anders je mee kan helpen? Als Sik willen we er voor elkaar zijn en met elkaar meedenken. Wie weet kan jij weer een andere Sikker inspireren of ontdek je een andere invalshoek door wat anderen delen over hun #QualityTime met God.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: