Langzaam dreunt het voorspel, de gedragen klanken van het orgel stormen tegen de witte muren van mijn kerk. Gezamenlijk haalt de gemeente adem en krakend komt de machine van hun stemmen opgang. De psalmen die in mijn kerk naar gewoonte de boventoon voerden wisten nooit mijn hart te veroveren. Ik begreep immers nooit hoe je kon prijzen terwijl je in je stoel hangt en je hart kan geven in woorden die je niet begrijpt.

Toch ben ik ze meer gaan waarderen, niet zo zeer de muziek, maar de gedichten zoals ze staan in de Bijbel. Kleine stukjes ouderwetse kunst van mensen die op die manier naar God uitriepen in tijden van dank en vertrouwen, maar ook van lijden. Iets anders waar ik namelijk niet zo goed in ben is bidden, maar juist als je zelf woorden tekort komt kunnen deze gebeden van jaren geleden uitkomst bieden. Je kan ze letterlijk overbidden, maar misschien voelt dat toch te weinig als je eigen woorden. Daarom wil ik je voor deze creatieve Bijbelstudie uitdagen om met de tekst aan de slag te gaan en van deze psalm een eigen persoonlijk gebed te maken.

Je kan als kring allemaal dezelfde psalm nemen, het is heel interessant om te zien hoe iemand misschien iets heel anders uit dezelfde tekst haalt. Maar je kan er ook voor kiezen allemaal een eigen psalm uit te kiezen. Misschien is het voor iemand fijn juist nu een klaagpsalm te pakken, terwijl de ander zich liever uit in een lied van vertrouwen. De verschillende soorten psalmen die er zijn kun je via dit document uitprinten en meenemen naar je Bijbelstudie om het kiezen makkelijker te maken.

Lees de psalm eerst eens goed door en laat de betekenis op je inwerken, laat je oordeel nog even los en probeer te ontvangen. Vervolgens pak je pen en papier en mag je aan de slag met de tekst. Herschrijf de psalm naar eigen inzicht, dit is geen heiligschennis, David zal zich niet omdraaien in zijn graf, je probeert zijn tekst op een actieve manier je eigen te maken. Er staan waarschijnlijk woorden in die je nooit zelf zo zou gebruiken, of misschien wil je het mengen met meer persoonlijke gedachten. Je kan er zelfs een ander psalm doorheen mengen of de tekst volledig omdraaien. Ga opzoek naar jezelf in de tekst en schrijf een gebed wat helemaal voelt als van jou.

Bespreek met elkaar hoe het was om op deze manier met de Bijbel bezig te zijn. Sluit daarna deze schrijfsessie af met het bidden van je eigen herontworpen gebed. Doe dit in overleg zelf in stilte of hardop, of laat je gebed bidden door de persoon rechts van je. Je kan er ook voor kiezen om iedereen zijn gebed zelf voor te laten lezen en daarna af te sluiten met een algemeen gebed. Mocht dit voor iemand te persoonlijk zijn, dan is dat ook prima.

Voorbeeld
Psalm 23 (Groot nieuws Bijbel)
De Heer is mijn herder
Een psalm uit de bundel van David.
De Heer is mijn herder,
mij zal niets ontbreken.
Hij brengt mij naar groene weiden,
laat me rusten aan het water.
Hij geeft mij kracht
en leidt me langs veilige paden,
zoals hij beloofd heeft.
Al ga ik door een diepdonker dal,
ik hoef geen gevaar te duchten,
want u, Heer, bent bij me,
uw staf en uw stok beschermen mij.
Heer, u nodigt mij uit aan uw tafel,
mijn tegenstanders moeten het aanzien;
u zalft mijn hoofd met balsem,
u vult mijn beker tot de rand.
Uw goedheid, uw liefde ervaar ik,
mijn leven lang,
in uw huis mag ik wonen,
tot in lengte van dagen.
Voorbeeld
Psalm 23 (vertaling door Jetske)
Herders en schaapjes vind ik maar wollig. Lief, maar ouderwets. Mijn God is als de bodyguard die tevens mijn beste vriend is. Mijn Hernando, maar dan God… Hij zal mij niet alleen beschermen, maar ook zorgen dat ik leef in overvloed.
Hij brengt mij naar bibliotheken vol boeken, leidt mij naar het theater, plaatst mij tussen mensen waarmee ik me vertrouwd voel en mij doen floreren maar bovenal brengt Hij me elke avond weer naar mijn eigen bed.
Hij maakt mij de sterke vrouw die ik ben en belooft dat ik nooit zomaar zal vallen of falen, al lijkt dat soms zo dichtbij.
En zelfs als ik dan soms niet kan ontsnappen aan de donkere kraters van mijn gedachten, dan hoef ik niet bang te zijn. Want Hij zorgt voor klein lampjes onderweg en Hij blijft bij mij tot het weer morgen wordt.
Dan op het moment dat het duister te dichtbij komt, vorm lijkt te krijgen in de mensen om mij heen. Laat Hij hen zien dat Hij mij verkiest, met mij pizza wil eten en bier wil drinken tot we niet meer kunnen. Tot ik me vol voel van Zijn liefde, de rest van mijn leven hier en daarna voor altijd in Zijn woonboot.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: