“Wil jij de volgende keer de Bijbelstudie doen?” De ogen van mijn kringleden zijn op mij gericht. Er komt een klank uit mijn keel wat veel weg heeft van een verloren schaap, ik word rood en stotter: “Ja, natuurlijk.” In mijn hoofd vind echter een kleine ontploffing plaats: Hoe dan?

De eerste keer dat ik als Sikker een Bijbelstudie moest voorbereiden vond ik dat best een beetje spannend. Ik was vastberaden om uit mijn enorme kennisbron van overgebleven studieboeken en aantekeningen van de EH te putten. Maar al die prachtige oneliners leken me nu een beetje vreemd en hoe zat die hele OIA-methode nu in elkaar? Ook jij als Sikker zal ongetwijfeld een keer een Bijbelstudie mogen voorbereiden maar niet zo goed weten waar je moet beginnen. Daarom wil ik jou wat basis handvaten geven in dit artikel.

Er zijn ontelbaar veel tips en tricks voor het houden van een Bijbelstudie en het leiden van je kring. Maar voor nu houden we het puur bij de basis van het voorbereiden. Deze begint bij twee dingen: Tijd en bidden. Een Bijbelstudie voorbereiden kost tijd, dus begin niet de avond van te voren. Daarnaast bereid je je Bijbelstudie voor samen met God. Bid voor je kring en vraag of God je wil laten zien wat je kring nodig heeft en of Hij door jouw Bijbelstudie tot hen wil spreken.
Vervolgens ligt het er een beetje aan of jouw kring een Bijbelboek behandelt of dat je zelf een thema moet zoeken. In dit laatste geval kun je ook aan God vragen tot je te spreken. Let wel op dat als je een thema behandelt je hiervoor wel een hoofdtekst kiest en niet overal uit de Bijbel stukjes tekst weghaalt. Dit lijkt makkelijk voor een thema, even door de zoekmachine en klaar. Maar deze manier zorgt er snel voor dat je Bijbelstudie gefragmenteerd wordt en dat teksten uit hun verband zijn gerukt. Vervolgens is er een simpel stappenplan wat je kan volgen.

Stap 1: Persoonlijke Bijbelstudie
Als je een Bijbelgedeelte hebt gevonden wat je wil behandelen is het goed om niet direct na te denken over hoe je dit als kring wil behandelen. Laat eerst God tot jou persoonlijk spreken, als je je kring wil helpen Gods Woord te begrijpen en toe te passen zal je eerst zelf moeten luisteren. Begin dus met de tekst over te lezen en erop te mediteren. Ga daarna over op kijken, begrijpen en toepassen. Dit vormt later ook de basis voor de rest van je Bijbelstudie.

Kijken
Wat staat er in de tekst? Bestudeer wat er gebeurt, wie er iets zegt of doet en wat en wanneer. Hoe zit de tekst praktisch in elkaar en in welke context staat het? Deze vragen lijken heel plat en simpel, het antwoord staat meestal in de tekst zelf, het gaat nog gewoon om de feiten. Maar dit geeft een vaste basis om de tekst vervolgens beter te kunnen gaan begrijpen.

Begrijpen
Wat is de betekenis van dit stuk tekst? Wat wilde de auteur hiermee zeggen? Wat voor titel zou je de tekst geven? Wat had jij gedaan als je deze persoon was? Je gaat als het ware opzoek naar het “Waarom”, naar een verklaring voor de feiten. Je gaat aan het denken over motieven, verklaringen en onuitgesproken ideeën. Doordat we zo een goed beeld krijgen van de tekst is de stap naar toepassing niet zo groot meer.

Toepassen
Wat heeft de tekst mij nu te zeggen? Wat zegt dit over God? Welke invloed heeft dit op mij? Wat kan ik hiervan meenemen in de volgende week? Je gaat de tekst concreet maken in je eigen leven. Dat is spannend maar daag jezelf en later elkaar uit om dit ook echt uit te spreken en te doen.

Stap 2: Doordenken van de groepsstudie
De bevindingen die je in je eigen Bijbelstudie hebt gedaan ga je nu omzetten naar een Bijbelstudie voor de hele groep. Daarbij gaat het niet om het vertellen van wat jij hebt geleerd, maar ze dit zelf laten ontdekken. Stel eventueel voor jezelf een doel op wat je wil bereiken met je kringleden. Daarnaast kun je voor jezelf nog een samenvatting maken van het Bijbelgedeelte en een lijstje maken van bijvoorbeeld moeilijke woorden en hun betekenis zodat je hier niet door wordt afgeremd. Bedenk ook van te voren een passende inleiding, dit hoeft geen preek te worden, je bent geen dominee, gelukkig. Gewoon een prikkelend voorwoord of een leuke warming-up. Het belangrijkste onderdeel in deze stap is om per “kijken, begrijpen en toepassen” goede vragen te verzinnen om je kringleden verder te helpen en door de Bijbelstudie heen te leiden.

Stap 3: Uitschrijven van een eenvoudig plan
Dit is eigenlijk gewoon de uitkomst van de voorgaande stappen. Maak een kort plan van hoe je de avond wil laten verlopen. Het begin, de vragen die je wil stellen per onderdeel of stuk tekst, wanneer je doorgaat naar het volgende stuk dat je wil lezen en de afsluiting. Maar raak niet in paniek als de avond toch anders verloopt dan op papier, dat is niet erg. Toch is het fijn dit te hebben in geval van onverwachte situaties en om te zorgen dat je niet onnodig te ver afwijkt.

Aan de hand van deze stappen kun je een hele goede en stevige Bijbelstudie ontwikkelen, het is een basis die altijd werkt. Maar mogelijk wil je ook eens experimenteren met iets anders, iets interactiefs of creatiefs. Ga dit dan ook zeker uitzoeken samen met God. Om je hierin op weg te helpen zullen we ook als Sik de komende tijd leuke ideeën voor Bijbelstudies delen, dus houd Facebook en de website in de gaten.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2021 SiK | Studenten in Kringen.
Top
Follow us: